Global SCRUM Gathering Vienna 2019

| Jan Doležal

Koncem října se do Vídně sjelo na Global Scrum Gathering 900 agilistů z celého světa. Která téma rezonovala a jaké jsou trendy? Kam se ubírá nejen agilní svět? Byli jsme u toho!

Třídenní konference byla zahájena keynote o product designu a testování nápadů. Poté se účastníci rozdělili do několika proudů workshopů a přednášek. To jim vydrželo až do konce prvního dne. Celý druhý den probíhal vskutku obří open space, v rámci kterého proběhlo přes 100 workshopů a diskuzí. Třetí den byl opět o paralelních proudech workshopů a přednášek a kulminoval závěrečnou keynote pro celé auditorium.

Bylo tedy možné si vybrat vskutku velmi individuální průběh i s odvrácenou stranou tohoto řešení – některé velmi zajímavé věci běžely paralelně.

Scrum Gathering keynote

Vizualizace úvodní keynote

Svět se změnil…

Již loňský Global SCRUM Gathering v Londýně předznačil to, co letošní Vídeň potvrdila. Agilní vlna rozhodně není na ústupu. Právě naopak. Vypadá to, že po fázích tzv. „early adopters“ se dostáváme do fáze akceptace většinou. Byť někteří členové agilní komunity stále působí trošku hippie stylem, je zřejmé, že již převážila seriózní většina. Diskuze na Global SCRUM Gathering není o „jestli“, ale „jak co nejlépe“. A to mezi zástupci SCRUM trenérů, agilních leaderů, SCRUM Masterů, Product Ownerů a dalších lidí z mnoha nejrůznějších společností po celém světě. Malých, středních i korporací.

A to nejen z IT světa. Měl jsem možnost diskutovat adopci agilních prvků např. s lidmi z PR oddělení Coca Coly, diskutovat o nasazení SCRUMu pro výrobu HW nebo sledovat případovou studii implementace SCRUMU ve firmě vyrábějící stoje pro obrábění laserem. Je zřejmé, že adopce SCRUMu či jiné formy agilního přístupu mimo IT začíná být velké téma. S podtextem, že v IT již není dvakrát co řešit.

Scrum Gathering Open Space

Nástěnka s tématy pro Open Space

Agilní transformace

Změna firem fungujících tradičními způsoby směrem k větší agilitě bylo téma, které se prolínalo celou konferencí. Opět se ani tak neřešilo jestli, ale jak co nejlépe. Byly k vidění jak příklady úspěšných změn, tak varovné příklady, kdy se to tak úplně nepovedlo (a následná diskuze o příčinách byla velmi přínosná).

Někteří lidé mají pocit, že se jich to netýká a že agile je bublina, která co nevidět splaskne a bude nahrazena nějakým novým buzzwordem. Nejspíš se mýlí. Svět se mění. Díky dostupné technologii vznikají startupy (obvykle velmi agilní ;)), které jsou schopné změnit během několika měsíců celé odvětví (krásně o nich píše Salim Ismail v knize Exponential Organizations). Kdo se nebude schopen měnit dostatečně rychle, nejspíš nepřežije. Proto i ve firmách, které v současné době fungují dobře a vydělávají, začínají managementy vidět možná rizika a promýšlet, jak býti více agilními a méně zranitelnými vůči takovým narušitelům.

Na další frontě se také ukazuje, že v dobře zvládnutém agilním prostředí se lidem jednoduše řečeno více líbí a lépe pracuje. Proto, pokud si chtějí firmy udržet (nebo přilákat) ty nejšikovnější, musí jim být schopny nabídnout i odpovídající prostředí (dané téma více rozebíráme na tréninku Projektový management 3.0 – vedení projektových týmů).

Již i někteří z našich zákazníků uvádějí, že se pustili do agilní transformace proto, že by jinak přišli o klíčové lidi.

Ano, ale obezřetně…

Ovšem – obezřetnost je na místě. Předně, SCRUM není model, ale rámec, který vytváří jisté mantinely, ale nechává velmi široký prostor, co se uvnitř nich bude dít. Obecně vlastně není žádný referenční model, pouze „popisy aktuálního status quo“ v některých organziacích. Který se však dále vyvíjí a mění. To je samotná podstata agilního přístupu – neustálá změna. Více si o tom můžeme říct na tréninku Agile a SCRUM. Pokud by vám tedy někdo nabízel nějaký super agile model, podle kterého můžete fungovat v dalších letech, je třeba se mít napozoru. Takto to nefunguje.

Příští Global Scrum Gathering bude v Portugalsku!

Již nyní se těšíme za rok do Lisabonu, který bude zřejmě zaměřen o něco více na měká témata a kulturu v organziacích. Budeme i tam!

Témata pro další Scrum Gathering

Témata pro další Scrum Gathering

O autorovi článku

Jan Doležal

Jan Doležal

V současné době se zabývá především hybridními přístupy, agilitou v organizacích (SCRUM, SAFe, LeSS, DAD) a vývojem simulačních her sloužících jako trénink projektového řízení nebo agilních přístupů.

Má víc jak 20 let zkušeností. Disponuje certifikací PMI PMP, DASSM, IPMA B, SAFe Program Consultant (SPC), Certified SCRUM Product Owner a Certified SCRUM Professional – ScrumMaster od SCRUM Alliance.

Je autorem knih, např. „Projektový management“ nebo „Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu“.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.