Global SCRUM Gathering London – jaký byl?

| Jan Doležal

Global Scrum Gathering London

8.-10. října 2018 proběhl v Londýně „Global SCRUM Gathering“ a my byli u toho. Jedná se skutečně globální konferenci. Bylo možné potkat na tisícovku Scrum masterů, Product ownerů a dalších Scrumových profesionálů z celého světa a vyměňovat si s nimi názory a zkušenosti. Na visačkách byly země ze všech kontinentů.  Kam tedy kráčí agilní svět a která témata se aktuálně řeší?

Hlavní témata Global SCRUM Gathering London

Veškeré příspěvky byly rozděleny do tří hlavních oblastí:

  • Creating better ScrumMasters
  • Creating better Leaders
  • Creating better Product Owners

Přesto, nebo možná právě proto, rezonovala napříč těmito oblastmi především témata mezilidské spolupráce a komunikace. A v korelaci s tím také implementace agilních praktik do rozsáhlých organizací, včetně těch, které nevyvíjejí software.

TEAL organization

Spolupráce a komunikace

V rámci tohoto tématu se vyskytovalo větší množství příspěvků zaměřených především na měkké aspekty mezilidské spolupráce. Např. šlo i přímo o výměnu informací a doporučení, jak to dělat správně. Tedy tak, aby příjemce informaci porozuměl a zapamatoval si ji.

Jde mimo jiné o správnou volbu slov a také (pokud je to možné) uspořádání informací do tvaru „příběhu“. Jako první totiž hovoříme k části mozku, která je rychlá, řídí emoce, ale neřeší moc fakta (tato racionální část se zapojuje až později).

Když tedy vychrlíme pouze fakta, je možné, že se racionální část vůbec ani nezapojí, protože té emotivní to přijde nezajímavé a „jde dál“.

Úsměvným příkladem jsou například dvě varianty sdělení:

  • Král zemřel a zemřela také královna.
  • Král zemřel a žalem zlomená královna zemřela také.

Z výzkumu údajně vyplývá, že druhé sdělení si lidé pamatují mnohem lépe, i když je v něm víc informací. Jde totiž o příběh s emocionálním zabarvením. Zdroj výzkumu jsme bohužel nestačili zachytit.

Implementace agilního přístupu

O zkušenostech a nesnázích při přechodu na agilní způsob práce bylo opravdu mnoho příspěvků i řízených a kuloárních diskuzí.

Bylo možné naslouchat (a následně diskutovat) i s jedním z „otců zakladatelů“ Scrumu, Jeffem Sutherlandem, který zde prezentoval a komentoval poslední verzi „Scrum@scale guide“ (ke stažení zde). Především ke konci se člověku zvyklému spíše na jednotlivé scrum týmy až točí hlava. Zábavné bylo především tvrzení, že: „The real enemy of scrum is not a waterfall but a bad scrum„.

Jeff Sutherland

Do hezkého kontrastu šel pak názor prezentovaný na jiné přednášce o implementaci agile: všechny modely jako takové jsou vlastně špatně, protože svazují naše uvažování. Názor byl podpořen příběhem (viz část o komunikaci a sdělování informací 😉) o ultra maratonu z Melbourne do Sydney v roce 1981. Na tento závod čítající 544 mil (!) dorazilo přes 150 atletů světové třídy, z nichž něteří přímo cíleně trénovali na tento podnik.

V řadách dalších se zúčastnil i 61 letý farmář pěstující brambory, který běhal jen mezi svými poli a žádného podobného závodu se nikdy neúčastnil. A vyhrál.

Všichni ti profi totiž absolvovali závod v obecně přijímaném schématu 18 hodin běh, 6 hodin spánek. Tento zaběhnutý model ovšem náš farmář neznal a zvolil tak jiný přístup, který se nakonec ukázal být úspěšnějším.

Global SCRUM Gathering

Závěrem

Jak je i z výše uvedených střípků vidět, Global SCRUM Gathering London byla opravdu inspirativní akce a dalo se zde získat mnoho nových informací a podnětů.

Těmi samozřejmě nejen okamžitě obohacujeme naše tréninky, ale budeme je s Vámi sdílet i na tuzemských akcích, jako je např. konference PM ve Zlíně.

Tedy na viděnou nejen nad Scrumem!

O autorovi článku

Jan Doležal

Jan Doležal

V současné době se zabývá především hybridními přístupy, agilitou v organizacích (SCRUM, SAFe, LeSS, DAD) a vývojem simulačních her sloužících jako trénink projektového řízení nebo agilních přístupů.

Má víc jak 20 let zkušeností. Disponuje certifikací PMI PMP, DASSM, IPMA B, SAFe Program Consultant (SPC), Certified SCRUM Product Owner a Certified SCRUM Professional – ScrumMaster od SCRUM Alliance.

Je autorem knih, např. „Projektový management“ nebo „Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu“.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.