Konference PM Zlín 2023 – jaká byla?

| PM Consulting

Konference PM Zlín 2023

Konference PM Zlín 2023 proběhla na konci května v již tradičních prostorách vzdělávacího komplexu UTB. Jedná se o nejstarší konferenci PM v ČR, první ročník probíhal již v roce 2005 a se třemi dny programu je rovněž i konferencí nejrozsáhlejší. Pořadateli jsou UTB a PM Consulting, generálním partnerem je Microsoft.
Pozvání přijala celá řada zajímavých vystupujících, kteří se ještě Zlína neúčastnili, počasí přálo, takže vše bylo nastaveno pro velmi příjemnou akci. Jak už je nakonec ve Zlíně zvykem. Tématem bylo stále aktuální Home vs. Office.

Program je v posledních letech ve Zlíně koncipován jako zahřívací den s několika rozsáhlejšími workshopy, poté hlavní den konference s předem daným sledem přednášek a workshopů a na závěr den věnovaný formátu OpenSpace, pro který vzniká náplň až v průběhu konference na základě aktivity účastníků.

Úterní warm-up

V úterý 23.5. proběhl warm-up v podobě hojně navštíveného workshopu lego4scrum (který máme i jako samostatný kurz nebo jakou součást základních agile kurzů). Přes 30 účastníků vytvořilo nejen skvělou atmosféru, ale i skvělé výtvory z lega. Agilním legem provázeli Jan Doležal a Jan Kopřiva z PM Consulting.Konference PM Zlín 2023 - lego4scrum

Paralelně běžel rovněž velmi dobře obsazený a hodnocený IPMA Simulační workshop (certifikační zkoušky IPMA, ke které velmi úspěšně připravujeme), kterým skvěle provázel Jirka Krátký z PM Consulting a také Board game o měření uživatelského prožitku v projektu od Evy Švirákové z UTB.

Na závěr dne proběhl menší společenský večer v baru 1931, kde probíhal neformální networking a všichni se adekvátně naladili na nadcházející program.

Středa – hlavní den Konference PM Zlín 2023

Hlavní program byl na Konferenci PM Zlín 2023 uspořádán jako blok zahajovacích přednášek, poté se účastníci rozdělili do několika paralelních proudů přednášek a workshopů, aby se na závěr opět sešli na společných závěrečných keynotes a OpenSpace tržišti.

Vykopával Jan Doležal z PM Consulting s přednáškou na téma Hybridních přístupů a reálné koexistence agilních a prediktivních prvků v rámci jedné organizace nebo projektu. Následovali Vlasta Poláček a Martin Répal z Inzagi se zamyšlením nad technologickými, bezpečnostními i lidskými výzvami pro práci doma nebo v kanceláři. Úvodní blok uzavřel Vlasta Tesař ze Software 602, kterého doprovodil Jan Skotnica, interim manager. Tématem byly osobní zkušenosti s prací v různých režimech v korporátu a v malé firmě.

Bohaté menu hlavního dne konference

Program se poté rozdělil a účastníci si mohli vybírat z témat, workshopů a přednášejících jako:

  • Může být banka s 10 000 zaměstnanci agilní? (Ondřej Cingl a Michal Donát z České spořitelny)
  • Change management (Peter Sochna – Next Level Consulting)
  • Zákaznická zkušenost (CX) v projektovém managementu (David Doležel – freelance CX Officer)
  • Malovaný workshop aneb jak zaujmout pro myšlenku (Lenka Čápová, freelance lektorka)
  • Storymapping prakticky (Jan Doležal z PM Consulting)
  • Jak z nedokonalých jedinců vytvořit dokonalý celek (Margaret Starka z Be-DNA)
  • Personální trendy „nejen“ pro agilní týmy (Petra Holzerová a Lucie Bartošová z xArt)
  • Co ví věda o fungování v remote režimu (Šimon Steffal z Mindset Mentors)
  • OKR prakticky s Viva Goals (Mario Majerčík z Inzagi)
  • Zranitelnost je síla (Olga Vlachynská, psycholožka a psychoterapeutka)
  • Projektový management v Deustche Börse (Michal Papež z Deustche Börse)
  • 602 – od textového editoru k digitalizaci procesů (Vlasta Tesař z 602)
  • Projekty oživující kulturní paměť lokalit (Irena Děkanovská z UTB)
  • Chcete udělat z vašich nevědomých předsudků vědomé? (Margaret Starka a Zuzana Slatkovská z Be-DNA)

Konference PM Zlín 2023 - Jan Doležal

Tedy velmi pestré a obsáhlé menu, ze kterého byl často problém si vybrat „to nej“. Závěr odborného programu pak patřil přednášce Miry Vlacha (freelance) a Jiřího Langera (Heureka Group) na téma OKR a projektů.

Poté již proběhlo OpenSpace tržitě, při kterém do programových „slotů“ závěrečného dne přinášeli témata sami účastníci Konference PM Zlín 2023 a vytvořili tak lineup třetího dne.

Určitým přechodem ke společenskému večeru pak bylo talkshow Jirky Krátkého z PM Consulting (který celý den skvěle moderoval) s Janem Vlachynským, zakladatelem několika brněnských barů, autorem knihy a podcastu Šéfové jsou k*koti, držitelem ocenění Forbes 30 pod 30 atd. Zajímavé a podnětné to bylo.

Třešničkami na dortu pak bylo příjemné vyhlášení soutěže udržitelných projektů, kterou spolupořádají IPMA CZ, IPMA SK a PMI CZ Chapter. Kdo chtěl, vyrazil následně na procházku Zlínem, ostatní si krátce odpočali a nabrali síly na společenský večer, který je určitým zlatým hřebem zlínské konference.

Díky značné vzdálenosti od domova většiny účastníků a zároveň vysoké atraktivitě prostor v nejvyšším patře nově rekonstruovaného obchodního domu a také gastronomie v podání Bistrotéky Valachy si společenský večer nechá málokdo ujít a nikdo nespěchá s odchodem. Probíhá tak úžasný, atmosférický networking, proložený několika oživeními, např. jako Pub kvíz Jirky Krátkého z PM Consulting na témata projektového managementu, agile, apod.

Den třetí – Open Space v praxi

Je až překvapivé, že i přes velmi vydařený společenský večer, je drtivá většina účastníků připravena na absolvování programu i třetího dne Konference PM Zlín 2023.

Den je koncipován jako zahajovací a závěrečná společná přednáška, mezi kterými probíhá několik proudů OpenSpace diskuzí a workshopů, doplněný o jeden předem daný proud přednášek, který slouží jako určitý záchytný bod.

Ráno tedy zahájila Barbora Malinovská (freelance) s keynote o Remote týmech. Poté se již všichni rozdělili a v nabídce byla témata jako:

  • Change management
  • Proč je KANBAN lepší (někdy) než SCRUM
  • Efektivita jednání
  • Jak náš mozek sabotuje zavádění změn
  • Efektivní vzdělávání když už máte praxi – rozvoj seniorů
  • OKRs
  • Jak propojit PMO a Agile CoE
  • AI a její využití v PM
  • a další.

Opět tedy vějíř zajímavých témat a super neformální diskuze o tématech, která mezi účastníky rezonovala.

Program konference uzavřela keynote Transformace – proč se CEO pouštějí do dobrodružství zvaného Agile, kterou poutavě přednesl Pavol Blaho (freelance se zkušenostmi z agilních transformací korporátů).

Konference PM Zlín 2023 se tak stala minulostí, proběhlo poděkování účastníkům, organizátorům, vystupujícím i partnerům:

Děkujeme a všichni se těšíme na 15. ročník 2024 s tématem I AM x AI, který proběhne ve dnech 21.-23.5.2024.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.