IPMA je jediná certifikace, při které můžete použít Chat GPT

| Jiří Krátký

Chcete posunout svoje projektové řízení na vyšší úroveň?

Zvažte mezinárodní certifikaci IPMA. Díky přípravnému kurzu se zanoříte do projektového řízení opravdu do hloubky.

V tomto článku se dozvíte o jediné certifikační zkoušce, při které můžete použít jakoukoliv umělou inteligenci.

IPMA certifikace je jednou ze tří mezinárodních certifikací v projektovém řízení (další jsou PMI a PRINCE2), v ČR ji poskytuje IPMA Česká republika – pobočka této světové asociace.

IPMA certifikace vychází z tzv. kompetenčního standardu IPMA Individual Competence Baseline, který definuje, jaké znalosti a dovednosti potřebují lidé pro řízení projektů mít.

3 oblasti dovedností IPMA certifikace:

1)Tvrdé dovednosti pro řízení projektů

Mezi projektové „hard skills“ patří definování cílů projektu, řízení rozsahu, času, nákladů, zdrojů, rizik, komunikace – a to jak nástroji pro prediktivní, tak agilní přístupy. Tyto dovednosti se zkouší formou tříhodinové písemné zkoušky založené na řešení případové studie. Na přípravném kurzu tyto případové studie trénujeme tak, abyste mohli jít na zkoušku hned druhý den po kurzu.

2) Měkké dovednosti

Ještě o chlup důležitější pro úspěch při řízení projektů jsou měkké dovednosti – komunikace, motivace, práce s týmem, vyjednávání, řešení konfliktů a krizí, kreativita. IPMA věnuje této oblasti dovedností ve zkoušce nejvíc času a zkouší je formou assessment centra – simulačního workshopu. V půldenním simulačním workshopu se sejde skupina 3 – 6 uchazečů a společně řeší úkoly, které prověří jejich komunikační dovednosti či vyjednávání. A právě v této části zkoušky můžete využít jakoukoliv AI umíte. Nejen, že je tu AI povolená, ale je pro uchazeče výhodou, když prokáže digitální dovednosti.

V rámci našeho přípravného kurzu vás čeká tzv. simulační workshop nanečisto, kde si vyzkoušíte assessment centrum na podobné případové studii, která vás čeká u ostré zkoušky a naučíme vás využít základní AI nástroje – Chat GPT pro generování textů a Midjourney pro generování obrazových výstupů.

3) Kontext

Pokud řídím projekty v IT, potřebuju aspoň základně rozumět IT, podobné je to ve strojírenství či stavebnictví. Na kontextové znalosti a dovednosti přijde řeč při závěrečné části zkoušky, kterou je půlhodinový pohovor. Jeho cílem je dát účastníkovi strukturovanou zpětnou vazbu na písemku i simulační workshop a doptat se jej na praxi a právě kontextové dovednosti.

Jak hodnotili účastníci posledního běhu kurz přípravy na certifikaci IPMA?

  • „Praktické příklady, dostatečné procvičování (log.rámec, wbs), zapojení aktuálních trendů (ChatGPT)“ hodnocení 10 z 10, Michal Ratočka, Seyfor a. s.
  • „Vzájemná interakce, jasné informace, forma a obsah celého kurzu“ – hodnocení 10 z 10, Lucie Šedová
  • „Kurz byl skvělý, nejvíc mě bavily praktické příklady a cvičení, díky kterým si člověk vše líp zapamatuje a přenese teorii rovnou do praxe.“ Jana, hodnocení 10 z 10, Fakultní nemocnice v Motole

IPMA certifikace je dle hodnocení účastníků našich kurzů hodně praktická a takový je i přípravný kurz. Díky IPMA certifikaci budete mít možnost porovnat svůj styl vedení projektů s mezinárodním standardem a získáte do své praxe spoustu nápadů na zlepšení.

Přípravný kurz na IPMA certifikaci najdete na: https://www.pmconsulting.cz/kurzy/komplexni-priprava-k-certifikaci-ipma/

 

O autorovi článku

Jiří Krátký

Jiří Krátký

Projektový manažer s téměř dvacetiletou aktivní praxí, poradce a lektor. Je hlavním autorem certifikačních zkoušek testujících v praxi tvrdé i měkké dovednosti projektových manažerů v IPMA ČR. Akreditovaný lektor kurzu přípravy na certifikaci PMI-PMP®. Autor on-line kurzů na Seduo.cz, spoluautor dvou knih o projektovém řízení.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.