Nová zkouška PMP® Project Management Professional

| Jiří Krátký

PMP badge

Od ledna 2021 zavedl Project Management Institute (PMI®) nový obsah své nejžádanější zkoušky PMP – Project Management Professional. Přinášíme hlavní přehled změn a tipy, jak se na úspěšnou zkoušku připravit.

Jak zkouška PMP probíhá?

Základní parametry zkoušky PMP:

  • 180 uzavřených otázek (nejčastěji ABCD s jednou správnou odpovědí, setkáte se také s výběrem dvou či tří správných odpovědí, párováním položek dvou sloupců). Otázky jsou převážně situačního charakteru.
  • 230 minut (vychází zhruba 1,3 minuty na 1 otázku)
  • jazyk zkoušky: angličtina, němčina, ruština, francouzština, španělština, polština a dalších 9 jazyků
  • cena: 405 USD cena pro členy PMI, 555 USD pro nečleny PMI (členství v PMI na první rok vychází na 139 USD, takže se vyplatí stát se členem)
  • předpokladem je účast na kurzu v rozsahu min. 35 hodin a praxe (u min. bakalářského vzdělání 3 roky praxe řízení projektů, u středoškolského vzdělání 5 let praxe)

Forma zkoušky:

  • on-line – zkoušku můžete vykonat kdykoliv z pohodlí vašeho domova, nevýhodou je nutnost instalace „šmírovací“ aplikace, která bude monitorovat vaši činnost na počítači v průběhu zkoušky. Zda je váš počítač kompatibilní, můžete otestovat zde: https://home.pearsonvue.com/pmi/onvue. Pokud nemáte možnost instalace takového SW, pak můžete absolvovat zkoušku:
  • v testovacím centru – jediné testovací centrum v ČR se nachází v počítačové škole Gopas a.s. na Praze 10, Kodaňská 46/1441, poblíž stadionu Slavie Praha v Edenu. Také na Slovensku je testovací centrum v GOPAS SR, a. s.  v Bratislavě, Dr. Vladimira Clementisa 10.

Co zkuška PMP obsahuje?

PMI úplně změnilo strukturu obsahu zkoušky (ECO – Exam Content Outline). Zatímco dříve byl poměr otázek strukturovaný podle fází životního cyklu (zahájení, plánování, realizace…), nyní je obsah zkoušky rozdělený do 3 domén:

Doména % otázek ve zkoušce PMP
Lidé (měkké dovednosti – vedení týmu, práce se stakeholdery, komunikace, řízení konfliktů, atp.) 42%
Procesy (tvrdé dovednosti – backlogy, WBS, roadmapy, registr rizik atp.) 50%
Byznys prostředí (byznysový kontext projektu, hodnota, návratnost investice atp.) 8%

Každá doména pak obsahuje úkoly (tasks), které by PM měl zvládat. Jako příklad uvádím popis dvou úkolů v doméně Lidé:

Úkol Popis
Úkol 1 Řízení konfliktů

  • interpretuj zdroj a fázi konfliktu
  • analyzuj kontext konfliktu
  • zhodnoť/doporuč/aplikuj vhodné řešení konfliktu
Úkol 6 Budování týmu

  • zhodnoť dovednosti zainteresovaných stran
  • popiš požadavky na zdroje
  • průběžně zhodnocuj a aktualizuj týmové dovednosti potřebné k naplnění potřeb projektu
  • udržuj přenos znalostí v týmu i mimo tým

Popis všech úkolů si můžete stáhnout na webu PMI jako PMP Exam Content Outline. Otázky jsou převážně situačního charakteru, tj. v zadání je navozena situace – např. Projektový manažer zjistil, že člen projektového týmu nedodal ve slíbeném termínu svoji práci…. Jaká by měla být reakce projektového manažera: a)…, b)…., c)…., d)…. .

Jak se na zkoušku připravit?

V PM Consulting připravujeme společně s Projectman.cz projekťáky na úspěšné zvládnutí PMP zkoušky už od roku 2015. Protože až do roku 2020 vycházel obsah zkoušky primárně z PM BOKu, věděli jsme, na co připravovat. S rokem 2021 se situace změnila. Struktura zkoušky je úplně jiná než struktura PM BOKu. Proto jsme se rozhodli se nechat akreditovat u PMI, ačkoliv to znamená vyšší náklady a tím vyšší cenu kurzu pro účastníky. Díky akreditaci máme přístup k pracovním sešitům a cvičným otázkám přímo vytvořeným PMI na míru zkoušce PMP. Každopádně existuje více cest, jak se na zkoušku připravit:

  • Účastí na akreditovaném kurzu + samostudium – v našem pětidenním hodně intenzivním kurzu vás seznámíme se vším, co potřebujete ke zkoušce znát. Dáme vám celkem 250 cvičných otázek, které jsou klíčové ke zvládnutí ostré zkoušky. Ze zkušeností účastníků víme, že i po našem kurzu je dobré se věnovat samostudiu. Například pokud pracujete v prostředí spíše prediktivně řízených projektů, naučíte se na kurzu, v čem spočívá agilní mindset, detailně se seznámíte se SCRUMem, dozvíte se, jaké jsou škálované agilní frameworky. Mezi kurzem a zkouškou je dobré si znalosti agilních přístupů prohloubit, pokud v nich denně nepracujete.
  • Samostudiem – pokud vám vyhovuje vlastní tempo přípravy, pak doporučujeme následující klíčové zdroje:
    • PM BOK Guide 6th edition (A Guide to the Project Management Body of Knowledge) + Agile Practice Guide – zejména agilní průvodce je klíčový, má oproti
    • Essential Scrum: A Practical Guide to the Most Popular Agile Process od Kenneth S. Rubin
    • Project Management: A Systems Approach to Planning, Scheduling, and Controlling od Harold Kerzner (aktuální 13. vydání)
    • Effective Project Management: Traditional, Agile, Extreme, Hybrid od Robert K. Wysocki
    • on-line kurz od PMI díky kterému nasbíráte potřebných 35 hodin výuky

Doporučení k přípravě na zkoušku najdete i na webu PMI.

Máte ke zkoušce PMP jakýkoliv dotaz? Napište mi na kratky@pmconsulting.cz.

O autorovi článku

Jiří Krátký

Jiří Krátký

Projektový manažer s téměř dvacetiletou aktivní praxí, poradce a lektor. Je hlavním autorem certifikačních zkoušek testujících v praxi tvrdé i měkké dovednosti projektových manažerů v IPMA ČR. Akreditovaný lektor kurzu přípravy na certifikaci PMI-PMP®. Autor on-line kurzů na Seduo.cz, spoluautor dvou knih o projektovém řízení.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.