Ozvěny konference PM Zlín 2022 – co se událo?

| Jan Doležal

Po dvouletém covidovém odkladu proběhla konference PM Zlín 2022, pořádaná ve spolupráci FMK UTB a PM Consulting, v tradičním termínu v půlce května. Kapacita byla vyprodána a přes 200 účastníků vytvořilo tradiční úžasnou atmosféru zlínské konference, tentokrát obohacené i o radost, že se opět můžeme bez omezení vidět fyzicky.

Že se svět více a více mění směrem k dynamickým a nepředvídatelným změnám ukázal již první zahřívací den s „předprogramem“ v podobě představení sedmé verze standardu PMI PM BoK a následném úvodu do rámce SAFe. Část účastníků včetně protagonisty představení PM BoK v7 totiž uvázla na několik hodin za nehodou na D1… byť je otázkou, co je vlastně na D1 standardní a nestandardní situace, že ano… Každopádně jsme si poradili a nakonec oba body programu proběhly, byť v opačném pořadí. V kontextu popsaných událostí bylo zajímavé slyšet od Doc. Lacka připomínku o 20. výročí vzniku metody pro řízení rizik RIPRAN.

Hlavní program konference PM Zlín 2022 – první den

Po ranním zahájení a organizačních informacích se slova ujal Jan Doležal a uvedl systémový pohled na organizaci, ve které vedle sebe koexistují subsystémy založené na procesech, prediktivní (vodopádové) projekty i agilní vývoj. Zcela přirozeně a smysluplně. Viz např. i tento dřívější článek na blogu. Hlavní myšlenkou bylo určité pokročení od černobílé diskuze, jestli agile ano či ne, která byla vedena na dřívějších ročních konference (a nejen tam). Záleží zkrátka na kontextu a obě odpovědi mohou být dobře i špatně. Další vystupující uvedenou myšlenku jednoznačně podpořili a celkově se i kuloární diskuze stočila směrem kde agile ano, jak moc agility a kde zas naopak není rozumné o takovém přístupu uvažovat.

V rámci úvodních keynotes navázal Karel Smutný s velmi podnětnou přednáškou o potřebě multilearningu… asi všichni si odnesli poznatek, že spíše než o T-shaped competence je potřeba usilovat o „hrábě“-shaped competence. Tedy o to, aby každý člen (scrum) týmu ovládal dostatečně dobře, dostatečně do hloubky několik dovedností a mohl se tak účastnit týmové práce v každém sprintu. Tým totiž dělá společný cíl, na jehož dosažení se všichni členové týmu podílí. A když si někteří členové týmu cosi „čuchrají sami“, protože v daném sprintu se pro jejich dovednost nic podstatného nenachází, tak je to jednak proti týmotvornému efektu, jednak to má celou řadu dalších negativních dopadů.

konference PM Zlín 2022 - keynote

Třetí keynote se zhostila za generálního partnera Microsoft Romana Konvičková. Představila možnosti a vize pro týmovou práci v dnešních podmínkách. Tedy nezávisle na místě, platformě atd.

Poté už se účastníci rozdělili do pěti proudů menších přednášek a workshopů. Nabídka byla pestrá. Od polemiky ohledně použití agilních přístupů v PM, přes aplikaci analytických nástrojů na řízení projektů, kybernetickou bezpečnost nebo aplikaci her či delegačního pokeru. Nechyběly ani workshopy se zaměřením na kmenové vůdcovství či autentická case study SCRUM punkově o tříleté cestě směrem k agilitě.

Závěr odborného programu zahájila úžasná keynote Marka Postemy o EduScrumu, následovaná talkshow Jana Doležala. Hosty byli letos Petr Janiš, Karel Smutný a Ondra Kavula. Diskuze se točila okolo otázky požadavků a očekávání na projektové manažery v roce 2022.

konference PM Zlín 2022 - open psace rozvrh

Úplně na konec pak proběhlo první OpenSpace tržiště ve Zlíně. Celkem 12 volných bloků druhého dne se poměrně rychle a svižně naplnilo, takže jsme si mohli jít odpočinout a nachystat se na večer.

Konference PM Zlín 2022 – večer

Již tradičně probíhá ve Zlíně i prohlídka nějaké místní zajímavosti. Letos padla volba na nově zrekonstruovaný památník Tomáše Bati, s instalací makety letadla, ve kterém tragicky zahynul. Zájemci měli možnost absolvovat prohlídku s odborným komentářem, což většina účastníků konference využila.

A pak už nás čekal zlatý hřeb dne, společenský večer. Letos v nejvyšším patře nově opraveného „Obchodního domu“. Měli jsme tak možnost sledovat večerní a noční Zlín z terasy na střeše jedné z nejvyšších zlínských budov. Mocný zážitek jen umocnil skvělý catering od Bystrotéky Valachy. Krom neformálního networkingu proběhl i již lze říci tradiční PM PUB Kvíz Jirky Krátkého.

Hlavní program – druhý den

O ranní probuzení se postaral se svou keynote Ondra Kavula. V kontextu témat a diskuze předešlého dne se kontinuálně zabýval definicí úlohy „nového“ projekťáka. Jen podpořil tezi, že o mikromanagementu vývojářů již role PM není a nebude (a mimochodem ani nikdy nebyla ;)).

Následoval zatím největší experiment, který jsme si ve Zlíně dovolili. 90% zbylého programu byl OpenSpace. Respektive, v hlavním přednáškovém sále byl dán předem známý program, čtyři menší přednáškové a workshopové místnosti pak byly vyhrazeny pro OpenSpace… témata, se kterými přišli účastníci na závěr předchozího dne.

konference PM Zlín 2022 - open space

Dopadlo to… skvěle. Diskuze na daná témata byla autentická, praktická, zapojilo se mnoho účastníků. Mezi tématy se objevily věci jako:

  • Jak máme jako SW agentura přesvědčit zákazníka o agilním postupu?
  • Lze dělat z PM Scrum Mastera? Nebo to není moc dobrý nápad?
  • Co potřebuje do budoucna umět PM?
  • Jak vybudovat dobrý tým?
  • Co je hodnota?

Pozitivní atmosféra se dala doslova krájet. Konferenci zakončila obecnější úvaha Petra Novotného na téma Já x My. A oni?

Všichni se těšíme na další ročník, který proběhne 16. – 18. 5. na téma Home X Office. Na viděnou!

O autorovi článku

Jan Doležal

Jan Doležal

V současné době se zabývá především hybridními přístupy, agilitou v organizacích (SCRUM, SAFe, LeSS, DAD) a vývojem simulačních her sloužících jako trénink projektového řízení nebo agilních přístupů.

Má víc jak 20 let zkušeností. Disponuje certifikací PMI PMP, DASSM, IPMA B, SAFe Program Consultant (SPC), Certified SCRUM Product Owner a Certified SCRUM Professional – ScrumMaster od SCRUM Alliance.

Je autorem knih, např. „Projektový management“ nebo „Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu“.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (1)

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.