Případová studie: Chat GPT – jeden sprint, který změnil svět

| Jiří Krátký

Umělá inteligence

Chat GPT známe asi všichni – revoluční prediktivní umělá inteligence, kterou vyvinula původně nezisková organizace Open AI. Chat GPT umí psát básně, odborné články, radit, a to na základě obrovského množství dat, na kterém je trénován. V tomto článku se dozvíte, jak agilita umožňuje firmě měnit strategii během pár dnů a jak taková změna strategie jedné organizace mění svět.

Rozkaz zněl jasně: Za 14 dnů jdeme ven!

Chat GPT 3.5 byl spuštěný v listopadu 2022. Za dva měsíce provozu získal Chat GPT více, než 30 milionů uživatelů. Přes 5 milionů lidí aplikaci po dvou měsících od vydání používá každý den. Jen pro porovnání – Instagram přilákal za první rok používání 10 milionů uživatelů a to byl ve své době vnímaný jako jedna z nejrychleji rostoucích aplikací. Jak se stalo, že chatbot, který je spuštěný v testovacím režimu, zaznamenal fenomenální úspěch? Bylo to spíš omylem.

Podle deníku New York Times společnost Open AI pracovala po většinu roku 2022 na jazykovém modelu GPT4 (GPT je zkratka Generative pre-trained transformer). Měli v plánu vytvořit řadu chatovacích botů pro různé typy uživatelů a vydat je někdy v roce 2023.

Vedení Open AI se ale v listopadu 2022 rozhodlo pro zásadní změnu strategie. V obavě z toho, aby ji konkurence nepředběhla, se rozhodli oprášit dva roky starou verzi chatbota GPT3, poskytnout jej zdarma v testovací verzi lidem, shromáždit zpětnou vazbu a díky tomu vylepšit GPT4.

Vedení Open AI zadalo vývojovému týmu, aby během jednoho 14 denního sprintu namísto pokračování ve vývoji GPT4 připravil release Chat GPT3.5. Neví se, zda tým spal v kanceláři :), ale termín stihli. V listopadu vyšel GPT3.5 a způsobil kulturní revoluci, ačkoliv to Open AI vůbec neměla původně v plánu.

Během pár týdnů změnil Chat GPT revoluci na amerických středních školách, učitelé museli změnit způsoby zadávání domácích prací z angličtiny. Open AI v lednu 2023 představil nástroj pro učitele, který jim má pomoci detekovat, zda slohové a další práce žáků nebyly psány umělou inteligencí.

Něco z historie Open AI

Zajímavé je podívat se do historie Open AI, která vznikla v roce 2015 jako nezisková organizace založená hvězdami technologického byznysu, jako Elon Musk, Reed Hoffma (PayPal, LinkedIn) či Sam Altman (krátce CEO Redditu, dnes je CEO Open AI). Původní myšlenka investorů byla, že se organizace nebude řídit úzce komerčními zájmy. Open AI měla být protiváha Googlu nebo Facebooku, kteří své algoritmy vyvíjejí pro zbohatnutí. Open AI měla být částečně výzkumná laboratoř, částečně humanitární organizace dohlížející na směr vývoje této umělé inteligence. Trénovat obří jazykové modely ale stojí obří peníze, takže v roce 2019 Open AI založilo dceřinou firmu za účelem podnikání. Jsme zvědaví, jak dopadne propojení s Microsoftem, který do Open AI investoval 10 miliard USD.

Pokud chcete o příběhu Open AI víc, doporučuju například skvělý podcast Hard Fork z dílny New York Times.

Chat GPT nově ve vyhledávači Bing

V první polovině února 2023 ohlásil Microsoft, že Chat GPT bude součástí jeho vyhledávače Bing. Takže zadáte dotaz a v jedné části obrazovky se vám zobrazí klasické hypertextové odkazy podobně jako na Google a ve druhé části obrazovky se budete moci podívat na odpvěď generovanou Chat GPT. Chat GPT by měl na jedno kliknutí generovat články nebo e-maily.

A co je to vlastně to Chat GPT?

Otázku „Co je to Chat GPT?“ jsem položil přímo jemu samotnému. Chatbot odpověděl toto: „ChatGPT je jméno AI (umělé inteligence) modelu, který byl vyvinut společností OpenAI. Je to konverzační model, který byl trénován na velkém množství textových dat, aby mohl generovat odpovědi na otázky v přirozeném jazyce. ChatGPT se může používat k různým účelům, jako jsou odpovědi na otázky, doplnění textu nebo generování kreativního obsahu. Model je vysoce sofistikovaný a umožňuje uživatelům komunikovat s ním pomocí přirozeného jazyka, jako by komunikovali s jiným člověkem.“

Poučení pro nás

Na příkladu Open AI vidíme, jak agilita umožňuje rychle implementovat zásadní změny strategie organizace. A taky, že fenomenálního úspěchu na trhu někdy dosáhne organizace, která to nemá v plánu.

Chcete vědět o skutečné agilitě víc? Doporučuju náš trénink Agilní přístupy krok za krokem

O autorovi článku

Jiří Krátký

Jiří Krátký

Projektový manažer s téměř dvacetiletou aktivní praxí, poradce a lektor. Je hlavním autorem certifikačních zkoušek testujících v praxi tvrdé i měkké dovednosti projektových manažerů v IPMA ČR. Akreditovaný lektor kurzu přípravy na certifikaci PMI-PMP®. Autor on-line kurzů na Seduo.cz, spoluautor dvou knih o projektovém řízení.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.