Agile leadership bude leadership budoucnosti?

| Jan Doležal

agile leadership

Co je to Agile leadership jsme zjistili ve čtvrtek 14.3.2019, kdy proběhla přednáška Davida Vrby (bývalý dlouholetý CEO 3M Česko, inspirativní speaker, inovátor, evangelista zodpovědného leadershipu), kterou uspořádala Česká komora PMI za podpory Projectman a PM Consulting . Zúčastnilo se přibližně 70 projekťáků z různých firem a oborů. Řeč byla o výzvách pro leadery v tzv. exponenciálních časech. A vypadá to na směřování k agile leadership.

Mnoho firem se již stalo „obětmi“ stále rychleji se měnícího světa, některé z nich jsou přímo symbolem nedostatečné adaptivity. Všechny v této souvislosti napadnou firmy jako Nokia, Kodak a další. Kdo dnes kupuje CD? Kdo dnes fotí na kinofilm? Kolik promile lidí má nedotykový telefon? Kolik lidí nemá telefon? Označení „Kodak moment“ pro pád firem – dinosaurů se již všeobecně vžilo.

Kodak moment

 

Tradičně uspořádané firmy jsou pod obrovským tlakem. Nejen ze strany zaměstnanců, kteří kupodivu chtějí, aby jejich práce dávala smysl, osobní růst, soulad s osobním životem atp. A fakt nechtějí být v práci do desti do večera, aby si jejich šéf mohl koupit lepší mercedes… (fakt ne, věřte tomu :)). Tlak je ale také ze strany startupů a obecně nových firem a moderních konceptů měnících za pomocí technologie celá odvětví. Největší taxislužba na světě nevlastní jediné taxi, největší ubytovací služba na světě nevlastní jediný hotelový pokoj a tak by se dalo pokračovat. Miliardové firmy dnes rostou v řádech měsíců, nikoliv desítek let.

Technologie a jejich nástup dramaticky mění prostředí, a to nikoliv lineárně (Moorův zákon), ale dokonce exponenciálně. Přednáška byla zajímavá a inspirativní. Co tedy dělat, pokud nechcete jako organizace zmizet z trhu? Co si z toho mohl člověk odnést? A kam dál dovozovat?

Agile leadership je zřejmě odpověď

I když to tak David Vrba přímo nenazval (hovořil o adaptivitě, změnách a nutnosti se přizpůsobovat novým podmínkám), popisoval jako cestu způsob vedení organizací, který odpovídá konceptům označovaným jako agile leadreship.

Proč? Protože pokud mají organizace přežít, nemohou již dále fungovat na bázi leader-follower, silně hierarchické a procesní KPI organizační bázi. Mnohem účinnější a efektivnější se do nových podmínek ukazují organziace s velmi plochou organizační strukturou a leader-leader kulturou, které fungují jako shluk malých sebeorganizovaných týmů.

Frederic Laloux to ve své knize Reinventing Organizations nazývá jako tzv. TEAL organizations. A příklady úspěšných organizací tohoto ražení už jsou vidět po celém světě a ve všech oborech.

Slýchávám často námitky, že vše výše uvedené platí jen pro malé či střední firmy a organizace, které jsou vysoce kreativní, vývojářské apod. nebo prostě IT firmy a oddělení. Myslíte? Mezi často zmiňovanými organizacemi je např. nizozemský systém poskytující zdravotnickou péči Buurtxorg, firma vyrábějící kečupy Morning Star, výrobce oblečení Patagonia atd. Vše firmy s mnoha sty až několika tisíci zaměstnanci, či lépe asi řešeno spolupracovníky. V těchto organizacích je praktikován agile leadership.

Nezapomeňme na UI (AI)

Davidova přednáška byla i o umělé inteligenci a souvisejících technologiích, které se (exponenciálně) vyvíjí a šíří. Mnohé předpovědi obsahují tvrzení, že velmi brzy nahradí celou řadu „byrokratických“ profesí umělá inteligence. Už dnes je např. řada smluv generována softwarem. Člověk není potřeba… Firmy, které jsou z velké části založeny na takovýchto relativně jednoduchých kacelářských pracích zřejmě skončí… nebo se změní. O výrobě se v kontextu Industry 4.0 rovněž v tomto směru moc nepochybuje. Mimochodem – tématem letošní Konference PM ve Zlíně je právě člověk vs. stroj, takže lze očekávat i diskuzi, kdy SW nahradí vodopádového PM ;).

 

Z celé přednášky vyplývalo, že de facto jedinou šancí na přežití je schopnost rychlé adaptace na čím dál víc proměnlivé podmínky. A té musí být schopno především vedení firem a organizací, které bude mít za úkol trasformovat své organizace do decentralizovaných sítí malých týmů, adaptivních, agilních. A zde je trošku problém ;).

Hlavní překážkou pro agile leadreship je… management

Jurgen Appelo ve své knížce Management 3.0 trefně uvádí (v tomto případě v kontextu SW firem), že největší překážkou k agilitě je management. Protože agilní koncepty typu SCRUM vlastně moc neříkají, co by měl liniový management vlastně dělat. Nezabývají se jím, neřeší jej, byť připouští, že je a bude.

Je zřejmé, že úkolem pro daný management je změna na agile leadership (Jurgen rozdíl mezi managementem a leadershipem moc neřeší, což se dá pochopit, takže používá i pojem agile management i agile leadership a myslí tím de facto to samé). Stručně, místo command and control prostředí vytvářet prostor pro sebeorganizované týmy, které spojuje jasná a sdílená vize, hodnoty a principy. To je úkol managementu do budoucna. A buďme upřímní – která „tradiční“ organizace dnes má srozumitelnou a sdílenou vizi? Jasný a zřejmý účel? Což je přitom extrémně důležité (viz např. i Simon Sinek v knize Začnětě s Proč?, která vyšla i u nás v Melvilu).

Agilní transformace neznamená, že „liniový“ management zcela zmizí a všichni lídři a manažeři budou vyhozeni… Kým, pokud by tam nebyli? Zřejmě nebude managerů a úrovní tolik, a už to nebude o mikromanagementu a neustálé kontroly kontrol. O to víc bude potřeba pracovat na vysvětlování účelu, principů, potřebě osobního růstu, zvyšování kompetencí a tvorbě prostředí pro sebeorganizované týmy obecně.

Mnozí si možná teď říkáte, že ve vaší konzervativní firmě jsou tyto koncepty čirá utopie. Opravdu? Co tomu vlastně brání? David Marquet ve své knize Turn the ship around! popisuje svůj vlastní příběh, jak se mu podařilo implementovat leader-leader kulturu na atomové ponorce (a s fenomenálními výsledky této transformace ve všech možných ukazatelích). Dovedete si představit konzervativnější top-down prostředí než vojenské plavidlo?

Chcete vědět víc?

Pokud Vás daná problematika zaujala, přečtěte si některou z výše uvedených knížek, surfujte související blogy nebo přijďte k nám na trénink Projektový management 3.0 – vedení projektových týmů, který tyto novátorské myšlenky a principy aplikuje do kontextu tuzemských firem a (nejen) projektů.

Nezáleží ani tak na tom, jestli jsou vaše projekty (nebo i jiná činnost) spíše vodopád nebo agile (ono to asi nikdy nebude ryze jedno nebo druhé – viz článek zde). S lidmi interagujeme všichni. Ve všech kontextech a prostředích se ukazuje leader-leader přístup nebo obecně přístup k organizaci jako k systému složenému z lidí (a nikoliv jako ke stroji) jako účinnější a efektivnější. Pokud chcete zvládat současné i budoucí výzvy, tyto kompetence budou extrémně důležité.

O autorovi článku

Jan Doležal

Jan Doležal

V současné době se zabývá především hybridními přístupy, agilitou v organizacích (SCRUM, SAFe, LeSS, DAD) a vývojem simulačních her sloužících jako trénink projektového řízení nebo agilních přístupů.

Má víc jak 20 let zkušeností. Disponuje certifikací PMI PMP, DASSM, IPMA B, SAFe Program Consultant (SPC), Certified SCRUM Product Owner a Certified SCRUM Professional – ScrumMaster od SCRUM Alliance.

Je autorem knih, např. „Projektový management“ nebo „Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu“.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.