eGovernment v praxi – Projektový underground na PM Consulting!

| PM Consulting

Prince2

Před čtyřmi toky přišlo Estonsko s novým konceptem elektronického občanství v rámci eGovernment startegie. Na základě velice vyspělého eGovernmentu (již v té době v podstatě dokončeného) umožnit i občanům cizích zemí jej využívat. Byl vytvořen „státní“ start-up, který pro to velice rychle vytvořil podmínky a zajistil publicitu. Že jde o životaschopný koncept ukazuje, že kompletně již bylo celé řešení prodáno a implementováno v Ázerbájdžánu a řada dalších zemí připravuje obdobná řešení, aby se na vznikajícím trhu „přiživila“. Hlavně ale za tu dobu vzniklo v Estonsku 2200 firem a toto elektronické občanství již má přes ½ milionu osob, včetně např. Macrona a Merkelové, ale i papeže. Vložené náklady se již státu vrátily a nyní se připravuje další rozvoj této myšlenky.

Co to ale přináší projektovým manažerům a všem, kteří pracují „na volné noze“? Kromě hlavní výhody, to je využívání velice kvalitní elektronické podpory, získává i plný přístup ke službám státu stejně jako občané Estonska.

Výhody eGovernment řešení

Z výhod, které eGovernment přináší zmiňme např. to, že registrace trvá méně než ½ hodiny, není vůbec zapotřebí do Estonska cestovat protože je možno mít bankovní účet ve kterékoliv bance. Ale také např. to, že po registraci se okamžitě získává přístup na webovou aplikaci pro vedení účetnictví, spravovovanou Ministerstvem spravedlnosti (tedy garantovaně správnou), propojenou se všemi estonskými bankami, ale i daňovou a sociální správou. Z estonského prostředí může být zajímavá např. účast v penzijním pojištění (které je na základě osobních účtů – tedy každý dostane to, co naspořil) a daňové asignace (kdypak se o nich u nás naposledy mluvilo?). Pro všechny kdož nedaní paušálem (ale možná i pro ně) je velice zajímavá výjimka, kterou má Estonsko v EU vyjednanou – zisk se daní až v okamžiku, kdy se čerpá do spotřeby.

Tedy žádné roční uzávěrky, žádný boj o optimalizaci zisku na konci fiskálního roku, bez trápení s odpisy – to vše odpadá. Pokud se podnikání příliš nerozroste, není ani třeba využívat služeb účetního. Estonsko ale není daňový ráj a není tak vnímáno, platí zde plochá daň – vyjednaná výjimka slouží k nebývale velké akumulaci kapitálu, protože „leží na účtu“ nezdaněn až do okamžiku jeho čerpání pro spotřebu. Ale zmiňme i vstřícnost daňové správy (opomenuté daňové přiznání znamená mail s upozorněním a popisem jak to provést a s odkazem na velice vstřícnou podporu – srovnejte s chováním daňové správy u nás). Vše nejen v estonštině, ale i anglicky i rusky.

Přijďte zjistit více!

Zaujalo vás to? Přijďte tedy na další přednášku Projektového Undergroundu spojenou s besedou, která se koná v sídle společnosti PM Consulting ve Vysočanech (viz zde), a to 21.2. od 17:30. Dozvíte se hlavně praktické zkušenosti. Protože počet míst bude omezen, prosím zaregistrujte se na emailu Igor.Luhan@mypmi.eu nebo fomulářem zde – po zaplnění místnosti budou mít přihlášení přednost. Tato přednáška proběhla již předloni, ale protože to bylo koncem roku, kdy většina projekťáků „honí resty“, bylo hodně zájemců, kteří měli zájem, ale nemohli se zúčastnit. Proto toto opakování.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.