Desková hra IPMA pro přípravu na certifikaci? Jsme první, kdo to nabízí!

| Jiří Krátký

Kurzy přípravy na certifikaci z mezinárodních standardů projektového řízení (PMI®, IPMA®, Prince2®) bývají vnímány jako „nalejvárna“, kde je hlavním cílem v málo dnech vstřebat velké množství informací. Mnozí účastníci přicházejí na kurz s nastavením mysli, že přípravný kurz je jakési nutné zlo, které musí protrpět k získání certifikátu. Nemusí tomu tak ale nutně být! Příkladem je desková hra IPMA, kterou jako první na trhu nově nabízíme.

Pro nás v PM Consulting je při přípravě kurzů klíčovým principem, že vzdělávání musí účastníky bavit. Nemusím dlouze vysvětlovat, že pokud účastníky kurz baví, jsou motivovanější, více si odnesou do praxe a jsou spokojenější. Proto vymýšlíme simulační hry, cvičení, kde účastníci hrají role, a na kurzech střídáme různé formy výuky.

Desková hra IPMA – Sea Wolf

Zajásal jsem, když jsem poprvé uslyšel o deskové hře Sea Wolf od lotyšského inovátora Vladimírse Ivanovse. Tato deskovka přibližuje lidem hravou formou nový standard kompetencí IPMA® Individual Competence Baseline verze 4. Sám Vladimirs mi řekl, že když se začetl do nového standardu, usnul asi na třetí stránce. Probudil se s myšlenkou, že by bylo dobré vymyslet atraktivní formu seznámení se se standardem, který je velmi dobrý, ale jako každý standard psaný trochu nudným jazykem. Po dvou letech vývoje a asi dvaceti iteracích vytvořil deskovou hru pro neomezené množství 3 – 6 členných týmů. Hráči prochází životním cyklem projektu, na cestě k cíli je čekají nástrahy v podobě rizik, ale také možné příležitosti. Úkolem hráčů je určit, které tři kompetence ze sady 28 kompetencí IPMA ICB 4 jsou nejvíce potřeba k vyřešení daného rizika či využití příležitosti. Stejně, jako tomu je v praxi, neuřízená rizika stojí tým náklady a vítězem se stává tým, který dokončí projekt s co nejnižším rozpočtem.

Podle zpětných vazeb od hráčů je Sea Wolf skvělým úvodem k pochopení světa kompetencí projektových manažerů podle IPMA. Proto jsem hru přeložil do češtiny a těším se, že si ji budou moci užít projektoví manažeři v ČR.

V PM Consulting jsme se rozhodli zařadit hru hned na začátek kurzu Komplexní příprava k certifikaci IPMA. Takže jsme první, kdo nabízí přípravný kurz k certifikaci s deskovou hrou.

Hru si budou moci zahrát účastníci konference projektového řízení ve Zlíně, budeme ji nabízet také v rámci praktických kurzů projektového řízení. Výhradním distributorem hry v ČR je IPMA Česká republika. Neváhejte mi napsat, pokud si budete chtít hru zahrát nebo zakoupit.

Jiří Krátký

lektor, trenér a konzultant PM Consulting
viceprezident IPMA Česká republika

 

O autorovi článku

Jiří Krátký

Jiří Krátký

Projektový manažer s téměř dvacetiletou aktivní praxí, poradce a lektor. Je hlavním autorem certifikačních zkoušek testujících v praxi tvrdé i měkké dovednosti projektových manažerů v IPMA ČR. Akreditovaný lektor kurzu přípravy na certifikaci PMI-PMP®. Autor on-line kurzů na Seduo.cz, spoluautor dvou knih o projektovém řízení.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.