V čem bude lepší PRINCE2 2017?

| Jiří Krátký

Britská společnost Axelos vydávající metodiku PRINCE2®, se rozhodla po 8 letech vydat aktualizovanou edici manuálu Managing Successful Projects with PRINCE2 2017, podle kterého probíhají zkoušky PRINCE2® Foundation a PRINCE2® Practicioner.

29. 3. 2017 Axelos představil v Londýně nový manuál trenérům, kteří si měli možnost vyzkoušet i novou zkoušku. V čem je nový PRINCE2® lepší než edice 2009? Sami autoři o novém manuálu trefně říkají, že je „the same, but even better“, což musím potvrdit. Pilíře metodiky – 7 principů, 7 témat i 7 procesů zůstává beze změny. Výrazně se zlepšil způsob výkladu. Hlavní vylepšení jsou podle mě následující:

1) PRINCE2 2017 výrazně zlepšil použitelnost metodiky v praxi

Mezi projektovými manažery se občas setkávám s tvrzením, že PRINCE2® je příliš byrokratický, protože definuje příliš detailně procesy a dokumenty. To je ale zásadní nepochopení principů PRINCE2®. Metodika je stavěna na velké projekty a u jednodušších projektů je třeba ji vhodně přizpůsobit. Aby se nám v praxi jednodušeji přizpůsobovalo, jsou v novém manuálu popsány konkrétní příklady a tipy, jak jednotlivé procesy zjednodušit u malého projektu, u zákaznického projektu nebo u projektu v rámci programu.

2) Počítá se i s agilními přístupy

Aby bylo jednoznačné, že metodika PRINCE2® je aplikovatelná na různé přístupy k plánování a řízení projektu, je u jednotlivých procesů popsáno, jak je přizpůsobit agilních projektů.

3) Plánování na jednom místě, z řízení konfigurace je řízení změn

Z dalších změn vypíchnu dvě, které mne nejvíc zaujaly. Popis plánování a plánů byl z různých částí manuálu shrnut do tématu Plány, což je pro praktické využití užitečnější.
V diskusích s účastníky přípravných kurzů jsme strávili mnoho času vysvětlováním „řízení konfigurace“, nově je toto téma pojato srozumitelněji jako „řízení změn“.
Vylepšení je mnohem více, například lépe popsaná sada dokumentů, upravené názvosloví atp.

Rozhodně doporučuji projekťákům, kteří uvažují o pořízení manuálu PRINCE2®, aby si počkali do května 2017, kdy bude zahájen prodej nové edice. Už nyní si lze manuál předobjednat zde.

PRINCE2 2017
S manuálem se mění (rozhodně k lepšímu) i zkušební testy Foundation a Practicioner. Zkoušení podle nového manuálu začne pouze u testů v angličtině už v květnu 2017, do konce roku 2017 si budou moci uchazeči vybrat, zda chtějí test podle edice 2009 nebo 2017, od ledna 2018 budou probíhat zkoušky v angličtině pouze podle edice 2017. Zkoušky v češtině budou nadále probíhat podle edice 2009, přechod na nové testy v češtině nelze očekávat dříve, než v roce 2019. Naše kurzy Prince2 Foundation, Prince2 Practitioner a kombinace Prince2 Foundation + Practitioner jsou průběžně aktualizovány a vždy vás budou připravovat na aktuální verzi zkoušky.

Testy prošly také změnou, podle mého názoru jsou nové testy mnohem srozumitelnější, více orientované praktickou aplikaci PRINCE2®. S novými testy přichází i nový systém obnovování certifikátu PRINCE2® Practicioner. Podrobnosti o nových zkouškách a způsobu obnovování certifikátů napíšu do samostatného článku.

Ať jsou vaše projekty úspěšné!

Jiří Krátký

O autorovi článku

Jiří Krátký

Jiří Krátký

Projektový manažer s téměř dvacetiletou aktivní praxí, poradce a lektor. Je hlavním autorem certifikačních zkoušek testujících v praxi tvrdé i měkké dovednosti projektových manažerů v IPMA ČR. Akreditovaný lektor kurzu přípravy na certifikaci PMI-PMP®. Autor on-line kurzů na Seduo.cz, spoluautor dvou knih o projektovém řízení.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.