Zajímavosti a novinky z kongresu PMI v Barceloně

| Jiří Krátký

Od 9. do 11. se do Barcelony slétlo přes 750 účastníků z více, než 100 zemí na kongres mezinárodní asociace projektových manažerů PMI. Protože v PM Consulting chceme přinášet do Česka nové informace a trendy, je pro nás samozřejmostí se s vámi podělit o to nejzajímavější, co jsme se na kongresu dozvěděli.

Oba hlavní řečníci se zabývali ve svých přednáškách otázkou: „Jak uspět ve světě dynamických změn?“ Doporučení lze shrnout do snadno formulovatelného, ale obtížněji aplikovatelného přístupu „Myslete a jednejte věci JINAK“. Pro budoucí úspěch bude zapotřebí mít inovativní způsob myšlení, kreativitu, ochotu přijímat rizika a vůli tvrdě pracovat. Na přednáškách i seminářích bylo mnohokrát zmíněno, že úspěch souvisí s nastavením myšlení a uvažování („mindset“) a schopností myslet „out of the box.“

Zmíněna byla také schopnost pracovat se zákazníky, a to na příkladu Henryho Forda. Ten se ptal středních vrstev, jak by se chtěli dopravovat. Lidé mu tvrdili, že by potřebovali rychlejší koně. Kdyby Ford slepě poslechl přání zákazníků, šlechtil by koně. On se lidí dál ptal na to, proč potřebují rychlejší koně. Dozvěděl se, že lidé potřebují stihnout objet více zákazníků. Ptal se zákazníků, naslouchal ji, pozoroval jejich chování a přemýšlel, jak jim pomoci dosahovat jejich cílů.

Každý účastník kongresu měl možnost si složit program dle vlastních preferencí, 80% času bylo věnováno seminářům a workshopům, kterých současně běželo obvykle šest. Nejnavštěvovanějším seminářem byla prezentace nové, již šesté, verze standardu PM BoK a Guide to PM BoK, který v současnosti PMI dokončuje. Věnujeme se mu v samostatném článku.

Osobně mne zaujal seminář na rizika, který ve kterém David Hilson zvaný Risk Doctor prezentoval téma „Jak čelit depresi z rizika“. Zmínil svůj výzkum, podle kterého bývají v organizacích rozšířeny deprese z rizik, neboť jsou v analýzách rizik řešeny pouze negativní rizika – hrozby. Byť PM BoK již v současně platné verzi říká, že bychom v rámci řízení rizik měli analyzovat současně příležitosti, tak hrozby, v praxi tomu tak ve většině případů není. Buď jsou v organizaci procesy nastaveny zvlášť pro posuzování příležitostí a hrozeb, nebo jsou analyzovány pouze hrozby. Pouze třetina jím analyzovaných organizací v Británii má nastaven proces, v němž současně řeší analýzu pozitivních i negativních rizik. Doporučení dr. Hilsona tkví (opět) ve změně uvažování a v zahrnutí pozitivních rizik do registru rizik. Pro práci s oběma póly nejistoty doporučuje využívat dvojdimenzionální techniky, jako je SWOT analýza nebo Falut/Benefit Tree Analysis.

Hojně diskutovaným tématem bylo vůdcovství (leadership), agilní přístupy (propojení agilních a vodopádových technik, implementace agilních principů do velkých organizací) či otázky související s projektovou kanceláří (PMO).

Zachytili jsme v Barceloně také trendy v rozvoji dovedností projektových manažerů a tak se na podzim můžete těšit na inovované kurzy, tréninky i simulační hry.

O autorovi článku

Jiří Krátký

Jiří Krátký

Projektový manažer s téměř dvacetiletou aktivní praxí, poradce a lektor. Je hlavním autorem certifikačních zkoušek testujících v praxi tvrdé i měkké dovednosti projektových manažerů v IPMA ČR. Akreditovaný lektor kurzu přípravy na certifikaci PMI-PMP®. Autor on-line kurzů na Seduo.cz, spoluautor dvou knih o projektovém řízení.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.