První projektový čaj v roce 2015 byl o EVM

| PM Consulting

Prvním projektovým čajem v roce 2015 nás provedl Václav Oškrdal. Tématem byl Earned [Value / Schedule] Management pro mírně pokročilé. 

Earned Value Management (EVM) patří mezi nejčastěji popisované, doporučované, ale také diskutované techniky pro podporu řízení projektů. Mezi praxí protřelými projektovými manažery se však velké oblibě netěší – určitě především kvůli své zdánlivé složitosti (hlavně různých vzorečků a výpočtů) i známým omezením (např. nízké podpoře řízení kvality, závislosti na detailnosti plánu, obtížné dostupnosti vstupních dat, náročnosti zpracování a zavádějící interpretaci časových ukazatelů).

Stojí tedy za to vůbec EVM znát a snažit se jí pro sledování prací, reporting či forecasting využít? A to nejen její základy, ale i modernější nadstavby (zejména Earned Schedule Management) a praktické úpravy, které většinu výtek vůči EVM solidně řeší? Během tohoto čaje o páté jsme se na EVM i její rozšíření podívali detailněji, abychom si na základě teoretických poznatků i praktických příkladů dokázali každý za sebe na tyto otázky odpovědět. 

Václav je projektovým manažerem s více než desetiletou praxí. Svou profesní dráhu začínal jako analytik, pracoval na pozici teamleadera konzultantů i vedoucího oddělení softwarového vývoje. V roli vedoucího projektu zodpovídal za vývoj ICT řešení na zakázku, dodávku customizovaných softwarových balíků a poskytování konzultačních služeb s vysokou přidanou hodnotou pro přední české i nadnárodní společnosti (ČEZ, Airbus Deutschland, ČD-Telematika, Správa informačních technologií města Plzně). Aktuálně pracuje jako IT projektový manažer v Československé obchodní bance. 

Václavův pohled na problematiku přinesl mnoho otázek i inspirace zúčastněným. Asi nejzásadnější posun je aplikace Earned Schedule Managementu na časové ukazatele, jejichž vyjádření v klasicky pojatém SPI či SV v penězích je často matoucí a v některých příkladech dokonce zcela zavádějící.

Další intenzivní diskuze probíhala i nad tématem zjištění či stanovení aktuální rozpracovanosti. I v tomto ohledu prezentoval Václav inovativní a velmi praktické způsoby, jak si poradit. Např. pomocí stanovení záchytných milníků s určitým procentem rozpracovanosti.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.