Oddělení HR: Hrozba, riziko nebo spolupráce?

| PM Consulting

Další projektový čaj, jehož průvodcem byl Petr Chlumský, se věnoval problematice spolupráce mezi liniovým manažerem a oddělením HR. Pohrál si s myšlenkami, jak může HR pomoci při náboru specializovaných pracovníků, jak může prospět náladě ve společnosti a jak ji může i poškodit.

Veškeré postřehy a závěry vycházely z praxe přednášejícího, který sdílel s účastníky zkušenosti ohledně funkčního rozdělení rolí mezi HR a liniového manažera na následujících příkladech a otázkách:

  • Jak v době konjunktury smysluplně nabrat 30 kvalitních programátorů během 6 měsíců?
  • Kdo se podílí na HR strategii?
  • Jak v době deprese propustit 40 programátorů v jeden den?
  • Jaké HR oddělení potřebujeme? Potřebujeme vůbec nějaké?
  • Může HR oddělení účinně pracovat s motivací zaměstnanců?

Petr Chlumský popsal své letité zkušenosti z několika firem, kdy byl často postaven před úkol postavit na zelené louce oddělení s desítkami odborníků, kterých je na trhu práce obecně nedostatek. Během seznamování s tématem a průběžnou diskuzí se zformulovalo jasné sdělení a závěr diskuze ve smyslu, že liniový management a HR oddělení jsou v optimálním případě úzce spolupracující partneři, kteří znají své role a snaží si vzájemně vypomoci. V takovém případě lze dosahovat velmi zajímavých výsledků. Pokud se partnerství neúčastní jeden z partnerů, lhostejno který, dochází k mnoha komplikacím.

Petr Chlumský, průvodce 21. projektového čaje zastává v současné době pozici Head of Software Development ve společnosti ARBES Technologies s.r.o. , kde je v jeho kompetenci vývoj a QA bankovního systému OBS. Dříve působil na pozici CTO ve společnostech Sanoma Media Praha a Centrum Holdings. Při těchto pracovních příležitostech vedl pracovní týmy ve velikosti od 50 do 130 lidí především programátorů, operations, QA a projektových manažerů.

První příchozí obdržel knihu 5 kroků k úspěšnému projektu zdarma! Pro ostatní byla k dispozici s 30% slevou oproti standardním maloobchodním cenám.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.