Máme za sebou již tři projektové čaje

| PM Consulting

Již třikrát se setkalo zhruba dvacet profesionálů v oblasti projektového managementu a diskutovalo nad různými tématy. Vzhledem k novému formátu akce se postupem času poněkud usazovala pravidla psaná i nepsaná tak, aby měla akce co nejvyšší přidanou hodnotu. A jaké jsou tedy postřehy? 

První čaj

První akce proběhla 25.1.2012. Zájem odborné komunity nás, pořadatele, poněkud překvapil, nakonec jsme se však celkem pohodlně všichni vešli. Každopádně vzniklo pravidlo maximálně dvaceti účastníků. 

Diskuze, kterou provázel Jan Doležal, probíhala nad tématem různých motivačních systémů a modelů. Díky velmi pestré a rovnoměrné účasti z různých oborů a segmentů (stavebnictví, strojírenství, IT, veřejná správa, akademická obec) byla pestrá i diskuze a hlavním zjištěním byl fakt, že se lidé v různých oborech dívají na stejné věci i z dramaticky odlišného úhlu a významu. Účastníci zvláště ocenili inspiraci „Jak se to dělá jinde“. 

Druhý čaj

V únoru byla na pořadu dne dokonce dvě témata. Nejprve předvedl Ivan Valíček metodu Technical Review pro zajištění vysoké kvality významných dokumentů. Diskuze se zabývala především otázkou, která dokumentace by měla být zajištěna tímto zvýšeným úsilím a kde naopak není třeba vynakládat tolik energie. Určitý koncesus vznikl u dokumentace, která vzniká na začátku projektu a dramaticky ovlivňuje vše následné.

Druhé téma, kterého se zhostil Jan Doležal byla WBS a její různá pojetí / použití. Velmi přínosnou se v tomto okamžiku ukázala účast Igora Luhana, který má letité zkušenosti se standardem PMI, ve kterém je WBS jedním z klíčových nástrojů. Resumé – WBS slouží k nalezení a zpřehlednění všech potřebných dodávek a výsledků potřebných k dodání všech výstupů projektu. Obsahuje tedy vše, co je třeba dodat (včetně např. funkčního testu), členění může být různé. Podmínkou je, že jednotlivé položky WBS musí být formulovány jako výsledek procesu, nikoliv proces samotný. 

Třetí čaj

28.3.2012 proběhla diskuze na téma kniky od Marcuse Buckinghama (mimo jiné autora knihy First break all the rules) s názvem One Thing You Should Know, ve které jsou prezentovány poměrně kontroverzní myšlenky. O jejich představení se postaral Martin Hájek. Zřejmě největší kontroverzí bylo tvrzení pana Buckinghama, že vzdělání ani zkušenosti nemají v podstatě význam, důležitý je pouze talent… (který je zde myšlen spíše ve významu motivace). 

Závěr – zkušenosti

Tři čaje nás utvrdily v nastaveném kurzu – akce tohoto formátu a stylu má rozhodně smysl a komunita má o ni zájem. I z toho důvodu zavádíme pro registraci nové pravidlo – kdo se bude chtít zúčastnit, může se registrovat vždy od 12:00, 14. dne daného měsíce – nebude tak vznikat problém s tím, kdy se chce někdo zúčastnit, ale dva dny se nedostal k mailu, a pak už je obsazeno. 

Po vynechání způsobeném konferencí PM ve Zlíně 25.4. budeme tedy opět pokračovat, těšit se můžete na témata jako:

  • Projektové řízení při zahraničních misích Armády ČR
  • Analýza rizik
  • Logický rámec a strategie projektu

Budeme samozřejmě rádi za jakékoliv tipy a náměty, ať už co se témat nebo zajímavých osobností týče. 

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.