Agile, vodopád, nebo něco mezi?

| Jan Doležal

agile

V posledních letech se v naší praxi s tématem agile setkáváme mnohem více, než tomu bylo dříve. Bohužel se ve většině případů jedná o neúplnou, či dokonce zcela chybnou interpretaci, co to vlastně agile je, jak funguje a co je potřeba k tomu, aby byl doručen očekávaný výsledek. Jaké jsou tedy naše zkušenosti a z toho plynoucí doporučení?

Proč je vlastně agile takovým trendem?

Dnes už asi nikdo moc nevěří zapáleným prezentacím, které slibují, že agile vyřeší všechny problémy lidstva. Přesto i ve střízlivých příspěvcích je např. poměrně často prezentována tabulka z CHAOS Reportu 2015 od Standish Group, ve které je uvedeno, že zatímco zcela úspěšných agilních projektů je 39 %, u projektů řízených vodopádem to je pouze 11 %.

A zcela neúspěšných agilních projektů je pouze 9 %, zatímco vodopádových celých 29 %. Zbytek jsou projekty, které trpěly různými těžkostmi (a je jich stále víc než 50 %, bez ohledu na přístup!). Výzkum byl proveden nad daty z 10 000 SW projektů z let 2011—2015, takže se nejedná o žádný malý vzorek. Zajímavé je také rozdělení podle velikosti projektů:

Velikost projektu Typ řízení Zcela úspěšných [%] Zcela neúspěšných [%]
Malé projekty Agilně 56 4
Vodopádem 44 11
Střední projekty Agilně 27 11
Vodopádem 7 25
Velké projekty Agilně 18 23
Vodopádem 3 42

I zde je vystavena celkem jednoznačná směrovka na agilní cestu. Nicméně – čím větší projekt, tím horší čísla, a to dramaticky, i u agilních projektů.

Proč vychází agilní projekty jako úspěšnější?

I přes vrozenou nedůvěru k průzkumům, které lze vhodným výběrem vzorků více či méně ovlivnit, se zdá, že čísla dokazují vyšší pravděpodobnost úspěchu u agilně řízených projektů. Nebo z druhé strany, mnohem vyšší pravděpodobnost velkého průšvihu u vodopádově řízených projektů (42 % velkých SW projektů řízených vodopádem je podle CHAOS reportu 2015 totální průšvih!).

Pokračování článku je na webu systemonline.cz .

O autorovi článku

Jan Doležal

Jan Doležal

V současné době se zabývá především hybridními přístupy, agilitou v organizacích (SCRUM, SAFe, LeSS, DAD) a vývojem simulačních her sloužících jako trénink projektového řízení nebo agilních přístupů.

Má víc jak 20 let zkušeností. Disponuje certifikací PMI PMP, DASSM, IPMA B, SAFe Program Consultant (SPC), Certified SCRUM Product Owner a Certified SCRUM Professional – ScrumMaster od SCRUM Alliance.

Je autorem knih, např. „Projektový management“ nebo „Agilní přístupy vývoje produktu a řízení projektu“.

Další podrobnosti čtěte zde.

Další zdroje informací

Komentáře (0)

Zatím žádný komentář.

Přidejte váš komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.